De lente is vol in aantocht en we gaan langzaam naar mooier weer. De natuur komt langzaam op gang en alles komt weer in de knop, ook zijn de eerste krokussen al in bloei samen met een aantal bomen die langzaam hun bloesem tonen.
Voor de bijen is het iets verwarrend omdat we dus in februari al redelijk goede dagen hebben gehad. Zo hebben we waargenomen dat ze al de "reinigingsvlucht" gedaan hebben om zicht te ontdoen van de ontlasting na een paar maanden op een kluitje gezeten te hebben. Er zit nog voldoende wintervoer in de kast, ook om eventuele slechte dagen (koud en regen) op te kunnen vangen.
Bij de eerste waarnemingen op de vliegplank zagen we dat er stuifmeel gevlogen wordt. Dit is een mooie indicatie en betekend meestal dat de koningin weer gaat leggen voor de zomerbijen.
Verder waren er nog weinig dode winterbijen en houden ze de kast goed schoon en droog.
Tot nu toe zijn de vier volken waar we de winter mee in gegaan zijn er goed door heen gekomen. Dit wil niet zeggen dat we er zijn maar de hoop en indicaties zijn goed.
Bijentuin en bijenstallen.
We zijn tussen de buien door flink opgeschoten met de bijenstal en moestuin waar nog een aantal kasten komen te staan. Hiervoor gaan we 2 bijenstallen bouw waar de bijenkasten redelijk droog onder kunnen staan, niet geheel onbelangrijk de Imkers kunnen ook droog staan en er is ruimte om eventueel met een net de kasten af te schermen.
We gaan ook een ander soort bijenkast uitproberen, dit is een horizontale bijenkast van ongeveer 2 meter lang die eigenlijk een dode boom zou kunnen nabootsen. We weten dat bijen graag omhoog bouwen dus dit is in andere opzichten een grote uitdaging om zwermen en volken groei te voorkomen. Hier gaan we dan ook andere technieken gebruiken welke we later gaan uitdiepen in het jaar.
Waarom een horizontale bijenkast hoor ik iedereen denken.....
De rede is dat wij als imkers vinden dat we de bijen vaak storen in hun werk door iedere week in het seizoen de bijenkasten in te gaan. Dit wil niet zeggen dat wij niet gaan inspecteren, alleen gaan we dit op een ander en naar ons idee bij-vriendelijkere manier doen. Dit houd in dat we van boven en aan de onderkant/zijkant in het volk kunnen gaan kijken. Ook gaan we gebruik maken van slimme meet sensoren om gewicht, temperatuur, luchtvochtigheid en gewicht te gaan meten.
De informatie die hieruit digitaal bij ons komt geeft dan een indicatie of we iets moeten gaan doen en moeten ingrijpen/bijsturen voor zover de bijen dat natuurlijk toelaten.
Hierdoor hopen we op een gezondere en gelukkige bij die lekker zijn ding kan doen wat zij het liefste doet.
Hou ons in de gaten en hebben jullie vragen of wil je een keertje mee kijken laat een berichtje achter.
Met vriendelijke bijen-groet
Dennis en Ingrid.


Reactie plaatsen
Reacties